Woont u in de gemeente Groningen? Dan krijgt u van ons de waardebeschikking met uw WOZ-waarde.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de marktwaarde. Voor het vaststellen van die waarde gebruiken wij een waardepeildatum. Dit betekent dat wij kijken naar wat uw woning of bedrijfspand bij verkoop had opgeleverd als u het op 1 januari van het voorgaande jaar verkocht had.

Belastingjaar       Waardepeildatum

2023                         1 januari 2022
2022                         1 januari 2021
2021                          1 januari 2020
2020                         1 januari 2019
2019                          1 januari 2018

Meer informatie over de WOZ vindt u op de website van de Waarderingskamer.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?

De WOZ-waarde is het geschatte bedrag van een woning wanneer die op de waardepeildatum zou zijn verkocht. Is er geen woning gekocht of verkocht, dan wordt de woning vergeleken met vergelijkbare woningen. Deze vergelijking wordt gemaakt op basis marktgegevens zoals verkoopprijzen van vergelijkbare woningen en op basis van objectkenmerken:

  • Bouwjaar
  • Type woning (vrijstaand, rijwoning, appartement e.d.)
  • Aantal vierkante meters
  • Grootte van het perceel
  • Ligging (in de wijk) en locatie (rustig of aan een drukke weg bijvoorbeeld)
  • Onderhoud

Woningen hoeven niet hetzelfde te zijn om met elkaar vergeleken te worden. Woningen worden vergeleken op basis van bovenstaande kenmerken. De WOZ-waarde van woningen zijn openbaar. U kunt uw WOZ-waarde met die van andere woningen.

WOZ-waarde of taxatieverslag opvragen

Bent u een particuliere woningeigenaar in de gemeente Groningen? Log in op MijnNoordelijkBelastingkantoor en vraag uw WOZ-waarde of taxatieverslag van uw woning op.

Vragen over uw WOZ-waarde?

Wanneer u een vraag heeft over uw WOZ-waarde of u vindt dat de WOZ-waarde niet klopt? Neem contact met ons op. Persoonlijk contact is sneller en prettiger, dan het maken van bezwaar. Vragen kunnen direct beantwoord worden en uw WOZ-waarde kan eventueel aangepast worden.