Heeft u een reclame-uiting die zichtbaar is van de openbare weg? Dan kan het zijn dat u vanaf 2024 reclamebelasting moet betalen.

Reclamebelasting geldt voor alle openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Bijvoorbeeld reclame-uitingen op, aan of voor gevels, ramen en etalages van winkels en bedrijfspanden. Denk hierbij aan gevelreclames, sandwichborden, uithangborden, lichtreclames, letterreclames en raamreclames. Maar het gaat niet alleen maar om reclame. Ook openbare aankondigingen van culturele-, zorg- en onderwijsinstellingen vallen onder de reclamebelasting.

Belangrijkste vrijstellingen

  • Aankondigingen die korter dan 13 weken op dezelfde locatie aanwezig zijn.
  • Aankondigingen op enige afstand achter ramen.
  • Verkeersborden / algemene bewegwijzering.
  • Historisch belangwekkende uitingen aan gevels van minimaal 25 jaar oud, die geen relatie meer hebben met het gebouw waarop ze zijn aangebracht.
  • Aankondigingen op sportvelden, voor zover niet gericht op de openbare weg.

Tarieven

De tarieven zijn afhankelijk van de oppervlakten van de reclame-uitingen en het gebied waar de reclame-uitingen te zien zijn. Hoe groter het oppervlak van de reclame-uiting hoe meer belasting moet worden betaald. Ook zijn de tarieven in de binnenstad hoger dan buiten de binnenstad van de gemeente Groningen.