Precariobelasting betaalt u voor het (tijdelijk) gebruiken van openbare grond van de gemeente. Bijvoorbeeld voor een terras, bouwsteiger of afvalcontainer.

Het gaat niet alleen om ruimte op de grond, maar ook onder de grond en boven de grond, aan gevels. Bijvoorbeeld ondergrondse kabels en buizen, kelders onder de stoep, reclameborden en uithangborden van winkels en horecagelegenheden.

Iets plaatsen op openbare grond?

In veel gevallen heeft u een vergunning van de gemeente nodig. Soms hoeft u alleen te melden dat u tijdelijk iets gaat plaatsen. Wanneer u alleen iets hoeft te melden hoeft u geen precariobelasting te betalen.

Een vergunning aanvragen of melding doen doet u bij uw gemeente. U hoort dan ook of u precariobelasting gaat betalen en hoeveel precies. Voor meer informatie kunt u ook bij uw gemeente terecht.

Bekijk tarieven >

Wat moet ik betalen?

  • voor een groenstrook of een kelderingang op de stoep betaalt u een vast bedrag per jaar,
  • voor ondergrondse kabels en buizen rekent de gemeente een tarief per meter,
  • voor een terras, steiger, bouwmaterialen, container, lichtbak, uithangbord en dergelijke betaalt u een tarief per vierkante meter.
  • voor een bouwproject betaalt u soms niet alleen precariobelasting, maar ook een waarborgsom aan de gemeente.

Waarom heet het precariobelasting?

Het Latijnse woord precarius betekent: ‘als gunst verleend, op verzoek’. Al in de Romeinse tijd was precario de juridische term voor ‘in tijdelijk gebruik’. Verwant aan precair, vrij vertaald: ‘nog niet zeker hoe lang het duurt’.