Precariobelasting betaalt u voor het (tijdelijk) gebruik van openbare grond, die van de gemeente is. Bijvoorbeeld omdat u een caféterras wilt neerzetten, een bouwsteiger of een afvalcontainer.

Het gaat niet alleen om ruimte op de grond, maar ook onder de grond en boven de grond, aan gevels.
Bijvoorbeeld ondergrondse kabels en buizen, kelders onder de stoep, reclameborden en uithangborden van winkels en horecagelegenheden. Betalen kan via onze belastingaanslag of factuur.

Binnenkort iets plaatsen?

In veel gevallen heeft u een vergunning van de gemeente nodig. Soms hoeft u alleen te melden dat u tijdelijk iets gaat plaatsen. In dat geval (alleen melden) hoeft u geen precariobelasting te betalen.

De vergunning regelt u rechtstreeks met uw gemeente. U hoort dan ook of u precariobelasting gaat betalen en hoeveel precies. Meer informatie over wanneer een vergunning nodig is en wanneer u alleen hoeft te melden leest u op de website van de gemeente. U kunt daar ook een vergunning aanvragen of melding doen.

Bekijk tarieven >

Goed om te weten

Algemeen geldt:

  • voor een groenstrook of een kelderingang op de stoep betaalt u een vast bedrag per jaar,
  • voor ondergrondse kabels en buizen rekent de gemeente een tarief per meter,
  • voor een terras, steiger, bouwmaterialen, container, lichtbak, uithangbord en dergelijke betaalt u een tarief per vierkante meter.
  • voor een bouwproject betaalt u soms niet alleen precariobelasting, maar ook een waarborgsom aan de gemeente.

Waarom heet het precariobelasting?

Het Latijnse woord precarius betekent: ‘als gunst verleend, op verzoek’. Al in de Romeinse tijd was precario de juridische term voor ‘in tijdelijk gebruik’. Verwant aan precair, vrij vertaald: ‘nog niet zeker hoe lang het duurt’.