Precariobelasting betaalt u voor het (tijdelijk) gebruiken van openbare grond van de gemeente. Bijvoorbeeld voor een terras, bouwsteiger of afvalcontainer.

Het gaat niet alleen om ruimte op de grond, maar ook onder de grond en boven de grond, aan gevels. Bijvoorbeeld ondergrondse kabels en buizen, kelders onder de stoep, reclameborden en uithangborden van winkels en horecagelegenheden.

Aan eigenaren van woningen wordt “’precario vast bedrag’ in rekening gebracht. Als eigenaar heeft u dan een stuk(je) grond in gebruik wat eigendom is van de gemeente. Vaak gaat het om een groenstrook of stukje tuin. In de regel wordt in de koopakte vermeld dat een stuk grond in gebruik is en eigendom van de gemeente is.

Iets plaatsen op openbare grond?

In veel gevallen heeft u een vergunning nodig. Soms is een melding voldoende. Bij een melding hoeft u geen precariobelasting te betalen.

Een vergunning aanvragen of afmelden doet u bij uw gemeente. U hoort dan ook of u precariobelasting gaat betalen en hoeveel.

Wat moet ik betalen?

  • voor een groenstrook of een kelderingang op de stoep betaalt u een vast bedrag per jaar,
  • bij ondergrondse kabels en buizen rekent de gemeente een tarief per meter,
  • voor een terras, steiger, bouwmaterialen, container, lichtbak, uithangbord en dergelijke betaalt u een tarief per vierkante meter.
  • bij een bouwproject betaalt u soms niet alleen precariobelasting, maar ook een waarborgsom aan de gemeente.