Logiesbelasting wordt ook wel ‘toeristenbelasting’ genoemd. Bent u exploitant van een hotel, pension, camping, jachthaven, bed&breakfast of andere voorziening in Groningen? En biedt u overnachtingen aan tegen vergoeding (in welke vorm dan ook) aan personen van buiten de gemeente? Dan brengen wij logiesbelasting in rekening.

U hoeft alleen logiesbelasting te betalen als het gaat om een overnachting van een betalende gast die niet in uw gemeente woont. U kunt de logiesbelasting doorberekenen aan uw gasten. U bent zelf verantwoordelijk voor het opgeven van uw overnachtingsplaats aan ons. Wanneer u bij ons bekend bent versturen wij u het aangifteformulier om het totaal aantal overnachtingen per jaar op in te vullen. Daarna krijgt u een aanslag.

Aangifte doen

Aangifte doen is verplicht. Wij sturen u elk jaar een aangifteformulier over het voorgaande jaar. Daar vult u het aantal overnachtingen op in. Wij baseren daar het aanslagbedrag op. Lever het formulier op tijd bij ons in. Daarmee bespaart u kosten. Want als u niet of niet op tijd aangifte doet, gaan wij zelf het aantal overnachtingen schatten. Met die inschatting stellen we de aanslag logiesbelasting vast. Mogelijk voor meer overnachtingen. Ook heeft u kans op een boete.

Begint u binnenkort met een nieuwe overnachtingsplaats in de gemeente Groningen? Geef dat op direct aan ons door. Overnacht u als gast tegen betaling, in welke vorm dan ook, in de gemeente Groningen? Dan betaalt u toeristen/logiesbelasting doordat deze wordt doorberekend aan de accomodatiehouder waar u overnacht. U kunt een logboek bijhouden speciaal voor de logiesbelasting.

Wat is het tarief?

U betaalt altijd per persoon per overnachting. Hoeveel u betaalt hangt van het logeeradres dat u heeft af. Voor overnachtingen in een pension of bed & breakfast betaalt u minder logiesbelasting dan voor een hotelovernachting. En weer minder voor een overnachting in een jongerenhotel, hostel, kampeerterrein of vaartuig. Op 1-1-2020 wijzigt dit.

Bekijk tarieven >