Logiesbelasting wordt ook vaak ‘toeristenbelasting’ genoemd. Bent u exploitant van een hotel, pension, camping, jachthaven, bed&breakfast of andere voorziening in de gemeente Groningen? En biedt u overnachtingen aan tegen vergoeding aan personen van buiten de gemeente? Dan brengen wij logiesbelasting in rekening.

U hoeft alleen logiesbelasting te betalen als het gaat om een overnachting van een betalende gast die niet in uw gemeente woont. U kunt de logiesbelasting doorberekenen aan uw gasten. U bent zelf verantwoordelijk voor het opgeven van uw overnachtingsplaats aan ons. Wanneer u bij ons bekend bent versturen wij het aangifteformulier. Daarna krijgt u van ons een aanslag.

Aangifte doen 

Aangifte doen is verplicht. Wij sturen u elk jaar een aangifteformulier over het voorgaande jaar. Daar vult u het aantal overnachtingen in. Wij baseren daar het aanslagbedrag op. Doet u geen of niet op tijd aangifte, dan gaan wij het aantal overnachtingen schatten. Met die inschatting stellen we de aanslag logiesbelasting vast. Ook heeft u kans op een boete. Begint u met een nieuwe overnachtingsplaats in de gemeente Groningen? Geef dat direct aan ons door.

Tarief logiesbelasting

U betaalt altijd per persoon per overnachting. Hoeveel u betaalt hangt af van het logeeradres dat u heeft. En u betaalt minder voor een overnachting op een kampeerterrein of in een haven.

Bekijk de tarieven >