Logiesbelasting wordt ook vaak ‘toeristenbelasting’ genoemd. Bent u exploitant van een hotel, pension, camping, jachthaven, bed&breakfast of andere voorziening in de gemeente Groningen? En biedt u overnachtingen aan tegen vergoeding aan personen van buiten de gemeente? Dan brengen wij logiesbelasting in rekening.

Vanaf 1 januari 2023 kan iedereen de woning verhuren voor maximaal 30 nachten. De voorwaarden zijn dat verhuurders hun woning of woonboot van tevoren registeren. Net als bij hotels en bed & breakfasts, betalen inwoners die hun eigen woning aan toeristen verhuren logiesbelasting, ook wel toeristenbelasting genoemd.

Logiesbelasting betalen

U hoeft alleen logiesbelasting te betalen als het gaat om een overnachting van een betalende gast die niet in uw gemeente woont. Voor kinderen die op de dag van de eerste overnachting nog geen vijf jaar zijn hoeft geen logiesbelasting worden betaald. U kunt de logiesbelasting doorberekenen aan uw gasten. U bent zelf verantwoordelijk voor het opgeven van uw overnachtingsplaats aan ons. Wanneer u bij ons bekend bent versturen wij het aangifteformulier. Daarna krijgt u van ons een aanslag.

Aangifte doen 

Aangifte doen is verplicht. Wij sturen u elk jaar een aangifteformulier over het voorgaande jaar. Daar vult u het aantal overnachtingen in. Wij baseren daar het aanslagbedrag op. Doet u geen of niet op tijd aangifte, dan gaan wij het aantal overnachtingen schatten. Met die inschatting stellen we de aanslag logiesbelasting vast. Ook heeft u kans op een boete. Begint u met een nieuwe overnachtingsplaats in de gemeente Groningen? Geef dat direct aan ons door.

Tarief logiesbelasting

U betaalt altijd per persoon per overnachting. Hoeveel u betaalt hangt af van het logeeradres dat u heeft. U betaalt minder voor een overnachting op een kampeerterrein of in een haven.

Bekijk tarieven