Logiesbelasting wordt ook wel ‘toeristenbelasting’ genoemd. Bent u exploitant van een hotel, pension, camping, jachthaven, bed&breakfast of andere voorziening in Groningen? En biedt u overnachtingen aan tegen vergoeding (in welke vorm dan ook) aan personen van buiten de gemeente? Dan brengen wij logiesbelasting in rekening.

U hoeft alleen logiesbelasting te betalen als het gaat om een overnachting van een betalende gast die niet in uw gemeente woont. U mag de logiesbelasting doorberekenen aan uw gasten. U krijgt zelf van ons het aangifteformulier om het totaal aantal overnachtingen per jaar op in te vullen. Daarna krijgt u een aanslag.

Goed om te weten

Aangifte doen is verplicht. Wij sturen u elk jaar een aangifteformulier. Daar vult u het aantal overnachtingen op in. Wij baseren daar het aanslagbedrag op. Lever het formulier tijdig bij ons in. Daarmee bespaart u kosten. Want als u niet of niet op tijd aangifte doet, gaan wij zelf het aantal overnachtingen schatten. Met die inschatting stellen we dan ook de aanslag logiesbelasting vast. Mogelijk voor meer overnachtingen dan werkelijk het geval is. Bovendien heeft u dan kans op een boete.

Tip: hou speciaal voor de logiesbelasting een logboek bij.

Begint u binnenkort met een nieuwe overnachtingsplaats in de gemeente Groningen? Geef dat dan op tijd aan ons door. Overnacht u als gast tegen betaling, in welke vorm dan ook, in de gemeente Groningen? Dan betaalt u toeristen/logiesbelasting doordat deze wordt doorberekend aan de accomodatiehouder waar u overnacht.

Wat is het tarief?

U betaalt altijd per persoon per overnachting. Hoeveel, dat hangt van twee dingen af. De leeftijd van uw gast en het soort logeeradres dat u heeft. Voor personen onder de 18 betaalt u een lager tarief dan voor volwassenen. Voor overnachtingen in een pension of bed & breakfast betaalt u wat minder logiesbelasting dan voor een hotelovernachting. En weer iets minder voor een overnachting in een jongerenhotel, hostel, kampeerterrein of vaartuig.

Bekijk tarieven >