U betaalt rioolheffing als u eigenaar van een woning of bedrijfspand bent. Het maakt niet uit of u veel of weinig afvalwater loost op het riool. Iedereen betaalt hetzelfde. Het geld dat u betaalt gebruikt de gemeente voor het aanleggen en onderhouden van de riolering.

Vast bedrag voor een heel jaar

Rioolheffing betaalt u altijd voor het hele jaar. We sturen de aanslag naar iedereen die op 1 januari eigenaar is van een woning of bedrijfspand. Gaat u verhuizen, of verkoopt u uw huis of bedrijfspand? Dan verrekent de notaris alles wat u te veel betaald heeft aan rioolheffing met de nieuwe eigenaar. U krijgt dan dus een deel van het jaartarief terug. Daar hoeft u zelf niets voor te doen.

Andersom geldt hetzelfde. Koopt u in de loop van het jaar een huis, dan hoort u van de notaris welk deel van de jaarlijkse rioolheffing u voor dat adres gaat betalen. De notaris verwerkt dit soort bedragen op de rekening die u op het notariskantoor krijgt.

Bekijk tarieven >

Goed om te weten

Voor het tarief van de rioolheffing maakt het niet uit of u veel of weinig water gebruikt. Iedereen betaalt hetzelfde. Het tarief wordt voor ieder jaar opnieuw vastgesteld door de gemeenteraad van uw gemeente. Wij hebben dus geen invloed op de hoogte van het bedrag op uw aanslag.