Johannes Dongstra is senior taxateur

“Ik houd mij vooral bezig met het afhandelen van beroepen tegen de WOZ-waarde. We ontvangen beroepen van eigenaren van panden, huurders van panden, van winkels, kantoren, bedrijfsruimtes tot en met ziekenhuizen, kinderdagverblijven, universiteitsgebouwen en natuurlijk particulieren.

Een bezwaar- of beroepschrift omvat veel elementen en die moet je stuk voor stuk op een afdoende manier beantwoorden. De rechter is streng in het beoordelen of de gemeente de waarde aannemelijk maakt en de bewijskracht daarvoor ligt volledig op het bordje van de gemeente. Woningen taxeren we op basis van een vergelijkingsmethodiek, je gaat op zoek naar een vergelijkbare woning die is verkocht. In de stad Groningen is dat gemakkelijk. Kom je in de provincie, dan wordt het aantal verkopen kleiner en is het lastiger een vergelijkbare woning te vinden om zo de waarde te kunnen bepalen.

Ik ben zelf een halve detective, ik houd er van om dingen tot op de bodem uit te zoeken. Soms kom ik tot de conclusie dat iets niet goed is en dan moeten we wel eens iets aanpassen. Onroerend goed vind ik interessant en de mensen er achter ook. Als ik uiteindelijk tot de juiste waarde kom, dat goed heb kunnen uitleggen aan de belanghebbenden en zij mij vervolgens bedanken dan heb ik het goed gedaan.

“Informele sfeer en je loopt makkelijk bij elkaar binnen”

Ik vind het prettig werken bij het Noordelijk Belastingkantoor. We zijn een nieuwe organisatie. En dat betekent nieuwe collega’s, nieuwe gezichten en nieuwe kennis. Zo moet ik mij tegenwoordig bijvoorbeeld verdiepen in de waterschapsbelastingen en dat is leuk. Er is een informele sfeer, je loopt gemakkelijk bij elkaar binnen. Er is ruimte voor mensen met zowel een brede als een specifieke kennis. Daarnaast zijn zowel het salaris en de arbeidsvoorwaarden goed. Dus tegen iedereen die overweegt om te solliciteren zou ik zeggen “Gewoon doen”.”