Kunt u onze belastingaanslag niet betalen, omdat u een inkomen heeft op of rond bijstandsniveau? En heeft u weinig vermogen? Dan komt u in principe in aanmerking voor kwijtschelding.

Kwijtschelding

‘Kwijtschelding’ wil zeggen dat u voor sommige belastingen minder hoeft te betalen. Dat heet gedeeltelijke kwijtschelding. Het kan ook zijn dat u helemaal niets hoeft te betalen. Dan gaat het om volledige kwijtschelding. Het hangt af van uw persoonlijke situatie. Dat betekent: niet alleen uw inkomen, maar ook bijvoorbeeld uw bezittingen.

Er zijn een paar strenge voorwaarden. U kunt zelf om kwijtschelding vragen. Wij nemen dan een besluit. Wat u moet doen, wat zijn de regels en de uitzonderingen. Lees eerst de Voorwaarden en regels. Het kan zijn dat u daar meteen iets ziet staan, dat er op wijst dat u niet in aanmerking komt. Aanvragen heeft dan geen zin. Een voorbeeld: kwijtschelding kunt u aanvragen voor openstaande aanslagen en voor aanslagen die u uiterlijk drie maanden geleden heeft betaald. Daarna kan het niet meer.

Denkt u dat u wél in aanmerking komt? Wij vragen u dan om het volgende te doen. Beantwoord eerst een paar vragen op het ‘Verzoek om kwijtschelding’. Dat heet ‘de verkorte aanvraag’. Het hangt van uw antwoorden af, of wij u dan nog vragen om een ‘uitgebreide aanvraag’ in te vullen. Dit zijn de stappen:

  • Log in bij MijnNoordelijkbelastingkantoor.*
  • Vraag kwijtschelding aan.
  • Geef antwoord op de 10 vragen.
  • Wij besluiten of wij voor de beoordeling meer informatie van u nodig hebben. In dat geval krijgt u een langere vragenlijst van ons. Daarmee doet u een uitgebreide aanvraag.
  • Wij nemen een besluit op uw aanvraag en sturen u daarover bericht.

Als wij de kwijtscheldingsverzoeken afhandelen voor uw gemeente geldt uw aanvraag ook voor uw gemeentelijke belastingen. Hieronder leest u om welke gemeenten dat gaat.

* LET OP: kwijtschelding aanvragen via MijnNoordelijkbelastingkantoor is alleen mogelijk als u een aanslag van ons heeft ontvangen.

 

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Voor een aantal gemeenten behandelen wij de kwijtscheldingsaanvragen. Onderaan deze pagina leest u om welke gemeenten dat gaat. Woont u in een van deze gemeenten, wilt u kwijtschelding aanvragen maar heeft u nog geen aanslag waterschapsbelastingen gekregen?

U kunt nu al kwijtschelding aanvragen. Dat doet u met het kwijtscheldingsformulier voor uw gemeente, dat u hieronder kunt downloaden. Als u kwijtschelding heeft aangevraagd, nemen wij de aanslag waterschapsbelastingen automatisch mee in de beoordeling. U hoeft dus niet twee keer kwijtschelding aan te vragen. Aanvragen via MijnNoordelijkbelastingkantoor kan in dit geval niet. Onze excuses voor het ongemak.

Termijn voor aanvragen

Voor een kwijtscheldingsaanvraag geldt geen termijn zolang u nog niet betaald heeft. U kunt op ieder moment een verzoek indienen. Als u wel betaalt en alsnog kwijtschelding wilt aanvragen, kan dat tot drie maanden nadat u het hele bedrag heeft betaald.

Wat u moet weten

Bij de uitgebreide aanvraag vragen wij u om bewijsstukken. Lees het formulier dat u krijgt goed door. Maak kopieën van de bewijsstukken die we nodig hebben en lever die samen met het formulier in.

Voor zowel waterschapsbelastingen als gemeentelijke belastingen geldt: het maakt wel uit om welke soort belasting het gaat. Voor de ene soort kunt u volledige kwijtschelding krijgen, voor de andere soort alleen gedeeltelijke kwijtschelding. Er zijn ook belastingsoorten waar u geen kwijtschelding voor kunt krijgen. Kijk bij Voorwaarden en regels hoe het precies zit.

Kwijtschelding voor gemeente en waterschap en kwijtscheldingsformulieren

Wij verzorgen voor veel gemeenten de beoordeling van kwijtscheldingsverzoeken. Dat betekent dat u maar één kwijtscheldingsformulier hoeft in te vullen. U vraagt dan gelijktijdig kwijtschelding aan bij de gemeente en bij ons. Over het algemeen is het zo dat als u kwijtschelding krijgt van de waterschapsbelasting, u ook kwijtschelding krijgt van gemeentelijke belastingen. Hieronder leest u om welke gemeenten het gaat met een linkje naar hun kwijtscheldingsformulier.

Om welke gemeenten gaat het?

* Voor een deel van de gemeente Assen (wijk Kloosterveen) en de Fryske Marren (wijk Lemstervaart) geldt een uitzondering. De bewoners van deze wijken ontvangen een aanslag waterschapsbelasting van GBLT. De beoordeling van de verzoeken om kwijtschelding van zowel de waterschaps- als gemeentelijke belastingen vindt plaats door GBLT.