Heeft u een hond of meerdere honden? Dan betaalt u hondenbelasting. Hoeveel hondenbelasting u precies betaalt, hangt af van het aantal honden dat u heeft. Eigenaren van een kennel betalen een vast bedrag voor de hele kennel.

Vanaf 2020 gaan alle hondenbezitters in de gemeente Groningen hondenbelasting betalen. In de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer is de hondenbelasting nieuw. De ingangsdatum voor de hondenbelasting in Haren en Ten Boer is 1 september 2020.

Aanmelden hond

Het is verplicht om door te geven of u een hond heeft. Heeft u meerdere honden, dan moet u ze allemaal aanmelden. Doet u dat niet, dan kunt u bij controle een boete krijgen, bovenop de hondenbelasting. Er vinden regelmatig huis-aan-huis controles op hondenbezit plaats. Log in op MijnNoordelijkbelastingkantoor om uw hond(en) aan te melden.

Afmelden hond

Heeft u geen hond meer? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Log in op MijnNoordelijkbelastingkantoor om uw hond(en) af te melden.

Geen hondenbelasting

U hoeft geen hondenbelasting te betalen voor:

  • puppy’s jonger dan twee maanden bij de moederhond
  • honden die buiten de bebouwde kom worden gehouden.
  • blindengeleidehonden en hulphonden met certificaat
  • honden in een dierenasiel of hondenpension,

Verhuizen en hondenbelasting

Verhuist u naar een andere gemeente? Dan betaalt u hondenbelasting tot en met de dag van de verhuizing. U hoeft zelf niets te doen. Als u zich inschrijft bij uw nieuwe gemeente, dan geeft de gemeente dat aan ons door. Heeft u betaald voor het hele jaar? Dan betalen wij het te veel betaalde bedrag aan u terug.

Bekijk de tarieven >