Heeft u een hond of meerdere honden? Dan betaalt u hondenbelasting. Als inwoner van de gemeente Groningen betaalt u de hondenbelasting niet rechtstreeks aan de gemeente, maar aan ons. Woont u in het gebied van de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer? Dan betaalt u geen hondenbelasting.

Hoeveel hondenbelasting u precies betaalt, hangt af van het aantal honden dat u heeft. Eigenaren van een kennel betalen een vast bedrag voor de hele kennel.

Aanmelden is verplicht

Het is verplicht om aan ons door te geven of u een hond heeft. Heeft u meerdere honden, dan meldt u ze allemaal bij ons aan.  Doet u dat niet, dan kunt u bij controle een boete krijgen, bovenop de hondenbelasting. Er vinden regelmatig huis-aan-huis controles op hondenbezit plaats. Zorg ervoor dat u uw hond(en) aanmeldt en de hondenbelasting op tijd betaalt. U bespaart er extra kosten mee.

Afmelden

Heeft u geen hond meer? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Meer informatie over aan- en afmelden vindt u op de pagina Hond aan- of afmelden.

Geen hondenbelasting

U hoeft geen hondenbelasting te betalen voor:

  • puppy’s jonger dan twee maanden bij de moederhond
  • blindengeleidehonden en hulphonden met certificaat
  • honden in een dierenasiel of hondenpension,

Als u verhuist

Verhuist u naar een andere gemeente? Dan betaalt u hondenbelasting tot en met de dag van de verhuizing. U hoeft zelf niets te doen. Als u zich inschrijft bij uw nieuwe gemeente, geeft die gemeente dat aan ons door. Heeft u al vooruit betaald voor het hele jaar? Dan betalen wij het te veel betaalde bedrag aan u terug.

Bekijk tarieven >